Sunum Haritası Nedir?

 Sunum haritası nedir?

Sunum haritası sunumdan önce bütün sunum sürecini bize hayal ettirir. Kendimizi mental olarak hazırlamamızı sağlar. Sunuma gitmeden önce neler ile karşılaşacağını sunum sırasında karşılaşabileceğimiz soruları ve sunumdan sonra neler ile karşılaşacağınızı dair bir çıkarım yapmamızı sağlar.

 

Sunumdan önce kişisel hazırlık

Sunum yapacağımız kitleyi de düşünerek hareket etmeliyiz. Üniversite öğrencileri, Çoçuklar, Sanatçılar, Politikacılar gibi sunum yapacağımız insanları tahmin edip hem sunumumuzu hem de kendimizi buna göre ayarlayabiliriz.

Sunum sırasında ne anlatmak istediğimize göre görünümümüzü değiştirmeliyiz politik bir şey anlatacaksak biraz daha resmi eğer girişimcilerden oluşan veya üniversite topluğundan bir gruba anlatacaksak biraz daha rahat şekilde giyinip karşılarına çıkabiliriz. Bugün yaşadığımız çağda zaten insanlar bizi dış görünüşümüzle yargıladıkları için yerine göre giyinmeyi öğrenmemiz lazım. Sunum sırasında beden dilimize dikkat etmemiz lazım çünkü insanlar beden dilimizden etkilenirler. Sunuma girmeden günler önce sunumu kafanızda hazırlayın ve tekrar tekrar imkânınız varsa salona girip sunumunuzu anlatın ve o alkışları duymayı hedefleyin duymadan o sahneden inmeyin.


Sunum Öncesi Teknik Hazırlıklar

1)Sunum öncesindeki hazırlıklardaki kişilerin(teknik servis, organizatör vb. )gibi ekiplere ulaşabilecek şekilde olmanız lazım ister telefon ister o ekipten biri ile iletişim halinde kalmaya çalışmalısınız.

2)Sunum alanını önceden görün 

3)Anlatım yapıcanız kitle hakkında bilgi edinin.


Sunumda Bireysel Kontrol

Sunum sırasında her şey çalıştığınız gibi olmayabilir bu bir tiyatro ya da film değil sonuçta elinizdeki metinler ortam aynı değil veya değişebilir. Sunum sırasında kendinize zaman tanıyın heyecanlandıysanız biraz bekleyin içinizden ben bu sunumu en iyi şekilde yapabilirim deyip kendinizi cesaretlendirin. İyi tarafı bu duraklamalar dinleyicilerin meraklarını ve dikkatlerini üzerlerine çeker ve size odaklanmaya başlarlar. Stresli anlarınızı seyirciye yansıtmayın bunu sessizlik veya sahnede bir tur atıp üzerinizden atmaya bakın. Heyecanınız sahneye kaç kere çıkarsanız çıkın her seferinde olur ve her zaman olacak çünkü heyecan güzeldir ama bunun sizi korkutmasını izin vermeyin üstesinden gelip enerjinizi dinleyicilere aktarmaya çalışın.

Enerjik insan nasıl olur salonu alanı iyi kullanan insan sunum sırasındaki enerjik insandır bunları jest ve mimiklerinizle beraber tamamlayıp sahnede yürüyün ellerinizle hitap edin dinleyicinin dikkatini her zaman üstünüzde ve sunumda olmasını sağlayın. Bazı yerlerde sesinizi alçaltın sonra yükselterek dikkatleri üzerinize çekin ve sunumun soğumasını izin vermemiş olursunuz. Sunum sırasında yanlışlıklar olması çok normal dilimiz sürçebilir. Sunuma başladığınız sırada herkes size karşı buz gibidir kimseden ses çıkmaz ve açılışı yapıp konuya gireceksiniz burada direkt klişeler ile giriş yapın "Hepinize katılımınız için teşekkür ederim" gibi bir cümle ile giriş yapın ve konuşmaya başlayın.



Sunumu Nasıl Sonlandırmalıyız

Kesinlikle kısa ve ya normal şekilde bir özet yapın kısa şekilde tekrardan üstünden geçerseniz. Sunumdan sonra dinleyicileri harekete geçirmemiz lazım ve bunları uygulatmalıyız. Ana fikri özlü sözler ile birleştirip anlatmak istediklerinizi insanların aklında kalacak bir söz ile yaptığınızda daha faydalı olacaktır.

Etkili Sunum İçin Gerekenler

1)Başlamadan önce konu başlıklarını hazırlayınız konu başlıklarına göre sunumun akışını başlatmış olursunuz.

2)Sunumlarda kenar boşlukları bırakmaya özen gösterin çünkü bazı yerlerde perdede bazıları büyük ekranlarda sunum yapıyoruz. Boşluk bırakmazsanız sunum ekranında gözükmeye bilir ve taşabilir bu yüzden bunlara dikkat etmemiz lazım.

3)Arial,helvetika,Times New Roman gibi yazı tiplerini kullanabiliriz.Net gözükmesi için genellikle 22 punto olması daha iyi görünür

4)5-8 kelime arası istediklerinizi anlatmaya bakın.

5)Her slayttınız benzer yapılarda olmasına önem verin.

 

Etkili Sunum Araçları

1)Prezi

2)Canva

3)PowerPoint

 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beden Dili ve Jestlerin Sözsüz İletişimdeki Rolü

Susma Sanatı